Pjäser och dramatiker Länk 2024

Lucia Cajchanova
Lucia är verksam som dramatiker och dramaturg och har skrivit för bland annat Uppsala Stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen och Unga Radioteatern. I början av 2000-talet var hon husdramatiker på Deutsches Schauspielhaus Hamburg och därefter jobbade hon flera år som dramaturg på Backa Teater i Göteborg. Hon skriver för både vuxna och en yngre publik. I hennes pjäser rör sig ofta karaktärerna över realismens gränser och leker ibland med själva teatersituationen. 2022 blev Lucias pjäs “Hemma hos” utvald till Scenkonstbiennalen efter en spelperiod på Angereds teater. Hon är utbildad vid Stockholms konstnärliga högskola och har sedan återvänt dit som pedagog.

AGATHA Pjäsen utspelar sig i och kring ett nyligen nedlagt bibliotek. Den artonåriga studenten Agatha har försvunnit. Närstående, bekanta och vittnen har sammankallats för att bistå i sökandet. Inspirerad av olycklig kärlek, pusseldeckare, Agatha Christie och det magiska med böcker. Många roller med möjlighet till dubbleringar.


Oda Fiskum är dramatiker, översättare och dramaturg, uppvuxen i Trondheim, Norge men numera bosatt i Sverige. Hon är utbildad på The Central Academy of Drama i Beijing där hon bodde i sex år. Oda har skrivit för barn och vuxna, såväl dramatik som musikteater. Hon arbetar nu med en opera som ska uppföras i Norge. Idag är Oda huvudlärare i dramatik för scen på Biskop Arnös folkhögskola. Odas pjäser har spelats på flera teatrar och festivaler i Norge, Kina, Australien och Sverige. Hennes senaste pjäs, Dieselsaur, skrevs på beställning av Centrum för Dramatik.

ÄNDA TILLS DU DÖR utspelar sig på ett kafé där de döda väntar på att deras själar ska antingen bli återvunna som material för nya själar, eller för att reinkarneras på jorden. Här sitter en tusen år gammal viking, en Nazist som omkom under andra världskriget, Janis Joplin, Amy Winehouse, en revolutionär som ville störta kommunistpartiet och flera andra. Men tåget till evigheten stannar endast gång per årtionde och alla de sju sittplatserna måste fyllas. Det kommer nu om fem dagar. Tre handläggare (eller änglar om man vill) försöker övertala kaféets gäster att stiga ombord. Det kan bli svårare än man tänkt sig. Ända tills du dör skrevs ursprungligen för Länk 2020 men fick aldrig uppföras live. p.g.a. pandemin. Nu får vi en chans till. En pjäs för 12 – 13 skådespelare.


Deborah Pearson är en prisbelönad dramatiker och scenartist, född i Kanada men verksam i Storbritannien. Hennes föreställningar, ofta producerat med Forest Fringe, en organisation hon var med och grundade 2008, har turnerat världen runt. Hennes pjäser The Future Show och Inside Bitch är utgivna på Oberon Books. Deborahs pjäser är översatta till sex språk, har vunnit priser bland annat på Edinburgh Festivalen i Scotland och även blivit belönat med The Peter Brooke Empty Space Award. Deborah Pearson har doktorerat i narrativt berättande på Royal Holloway, University of London och är lektör i dramaturgi för University of the Arts, även det i London.

DE ÄLDSTA Året är 2060. I ett hemligt rum på en hemlig plats, funderar en liten grupp officerare kring hur de skall lösa dagens demografiska utmaningar. Det är inte längre möjligt med de små resurser som finns för en mindre arbetsför befolkning att stödja en växande grupp pensionerade och åldrande Millenials. Kan man möjligen erbjuda en hel generation ett Lyckligt Slut? Pjäsen skrevs ursprungligen för Connections i Portugal. Den skrevs för en ensemble bestående av sex skådespelare, men det finns möjlighet att utöka till fler.


Lovisa T. Onnermark
Lovisa är skådespelare i grunden och är utbildad vid Fridhems folkhögskola samt Teaterhögskolan i Malmö. Hon har medverkat i produktioner på bland annat Uppsala Stadsteater, Orionteatern och Riksteatern samt spelat i filmerna “Sandor slash Ida” och “Linas kvällsbok”. Utöver det har Lovisa regisserat bland annat Robin N. Spegels dramatisering av “Fucking Åmål” på Teater Västernorrland som senare vann “Årets scen” på QX-galan. Hösten 2022 debuterar hon som dramatiker på Riksteatern barn och unga med pjäsen “Fritt fall”, och ska utöver det regissera “Ronja Rövardotter” på Teater Västernorrland och “Hans och Greta” på Borås stadsteater.

DEMONER Ett gäng ungdomar samlas en natt utanför en gammal övergiven stuga för att åkalla anden av en spårlöst försvunnen flicka. Under nattens gång får de möta såväl sina egna demoner som besökare från förfluten tid. När morgonen gryr har de alla fått ompröva varandra och sig själva – och kanske kommit ett steg närmare svaret på vad som egentligen hände natten då flickan försvann. Demoner är en berättelse om moral, hemligheter, vänskap och lojalitet. Om att våga möta sina rädslor och att våga ompröva varandra. En rolig high school-pjäs med kittlande skräckinslag.


Dag Thelander
Dag är dramatiker och konstnärlig ledare för frigruppen Östfronten i Uppsala. “Trollkarlen från Chicago” om ekonomen Milton Friedman belönades med Boismanska priset för bästa urpremiär på svenska i Finland och har turnerat runt Sverige de senaste åren. ”Vansinnets historia” om filosofen Michel Foucault gjorde succé på Uppsala stadsteater. 2021 gavs hans första roman, “Innan nån dog” ut av bokförlaget Polaris och hösten efter gästspelade scenversionen på bland annat Stockholms stadsteater. Dag är utbildad i dramaturgi på Biskops-Arnö folkhögskola och Stockholms konstnärliga högskola.

GLÖM ALDRIG TRINE ”Ikväll skulle vi haft premiär för vårt länkprojekt ‘Hjärnfeber’ av Dag Thelander. Huvudrollen skulle ha spelats av Trine Andersson. Men som många av er vet så blev det inte så.” En ung människa är död och hennes teatergrupp hjälps åt att berätta hennes historia. Från deras första möte i nian, via repetitioner, föreställningar och fester, och fram till olyckan.