Pjäser och dramatiker Länk 2024

Lucia Cajchanova
Lucia är verksam som dramatiker och dramaturg och har skrivit för bland annat Uppsala Stadsteater, Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen och Unga Radioteatern. I början av 2000-talet var hon husdramatiker på Deutsches Schauspielhaus Hamburg och därefter jobbade hon flera år som dramaturg på Backa Teater i Göteborg. Hon skriver för både vuxna och en yngre publik. I hennes pjäser rör sig ofta karaktärerna över realismens gränser och leker ibland med själva teatersituationen. 2022 blev Lucias pjäs “Hemma hos” utvald till Scenkonstbiennalen efter en spelperiod på Angereds teater. Hon är utbildad vid Stockholms konstnärliga högskola och har sedan återvänt dit som pedagog.

Utan titel (kommer i höst)
Pjäsen utspelar sig i och kring ett nyligen nedlagt bibliotek. Den artonåriga studenten Agatha har försvunnit. Närstående, bekanta och vittnen har sammankallats för att bistå i sökandet. Inspirerad av olycklig kärlek, pusseldeckare, Agatha Christie och det magiska med böcker. 

 

Mohamed El Abed
Mohamed är manusförfattare, dramatiker och podcast entreprenör. Han var med och grundade podcastbyrån Soundtelling, som har fokus på ljudberättande, och han ligger bakom en rad framgångsrika  poddar. Förutom att skriva för Länk så är han just nu aktuell med pjäsen “I Mohammeds värld” som sätts upp av Riksteatern barn och unga under våren 2023 och kommer att turnera i hela landet. Mohamed har en bakgrund inom statsvetenskap och har sedan vidareutbildade sig som manusförfattare vid Stockholms konstnärliga högskola och Alma manusutbildning.

Kuratorn (arbetstitel)
Den nya Kuratorn har en nästan magisk förmåga att skapa en trygg plats som får eleverna att berätta om alla sina problem, intriger och hemligheter. Det tar inte lång tid innan eleverna är besatta och beroende av kuratorn. Vilket snabbt leder till att det blir svårt att få tider. Det uppstår en bisarr situation som snabbt spårar ur för både eleverna och skolpersonalen på gymnasieskolan. Kuratorn är en pjäs som handlar om hur långt vi är redo att gå för att bli sedda och bekräftade. 

 

Paula Stenström Öhman
Paula är dramatiker och regissör samt konstnärlig ledare för scenkonstkompaniet Lumor tillsammans med Oskar Thunberg. Flera av hennes produktioner har blivit utvalda till Scenkonstbiennalen, däribland “Ambulans” och “People respect me now”. Den senare har även översatts till flera språk och varit aktuell i bland annat Tyskland, USA och Ryssland. Paula har fått flera dramatikerpriser för sitt arbete. Hon är utbildad genom Biskops Arnö folkhögskola och Stockholms filmskola. Utöver det har hon en akademisk bakgrund inom kriminologi, idéhistoria, socialantropologi och statsvetenskap. Många av hennes pjäser utgår från dokumentärt material och har ett gediget researcharbete bakom, med tät kontakt med referenspersoner.  

Paradis (arbetstitel)
Beskrivning av pjäsen kommer i höst. 

 

Lovisa T. Onnermark
Lovisa är skådespelare i grunden och är utbildad vid Fridhems folkhögskola samt Teaterhögskolan i Malmö. Hon har medverkat i produktioner på bland annat Uppsala Stadsteater, Orionteatern och Riksteatern samt spelat i filmerna “Sandor slash Ida” och “Linas kvällsbok”. Utöver det har Lovisa regisserat bland annat Robin N. Spegels dramatisering av “Fucking Åmål” på Teater Västernorrland som senare vann “Årets scen” på QX-galan. Hösten 2022 debuterar hon som dramatiker på Riksteatern barn och unga med pjäsen “Fritt fall”, och ska utöver det regissera “Ronja Rövardotter” på Teater Västernorrland och “Hans och Greta” på Borås stadsteater.  

Demoner (arbetstitel)
Ett gäng ungdomar samlas en natt utanför en gammal övergiven stuga för att åkalla anden av en spårlöst försvunnen flicka. Under nattens gång får de möta såväl sina egna demoner som besökare från förfluten tid. När morgonen gryr har de alla fått ompröva varandra och sig själva – och kanske kommit ett steg närmare svaret på vad som egentligen hände natten då flickan försvann. 

Demoner är en berättelse om moral, hemligheter, vänskap och lojalitet. Om att våga möta sina rädslor och att våga ompröva varandra. En rolig high school-pjäs med kittlande skräckinslag.

 

Dag Thelander
Dag är dramatiker och konstnärlig ledare för frigruppen Östfronten i Uppland. Han har bland annat skrivit ”Vansinnets historia” om filosofen Michel Foucault som gjort succé på Uppsala stadsteater, och musikalen “Trollkarlen från Chicago” om ekonomen Milton Friedman, som de senaste åren har spelats runt om i Sverige och hyllats av branschen. 2021 gavs hans första roman, “Innan nån dog” ut av bokförlaget Polaris. Hösten 2022 omvandlas romanen till en musikal, i regi av Lidia Bäck, och kommer bland annat spelas på Reginateatern för ungdomar och vuxna. Dag är utbildad i dramaturgi på Biskops-Arnö folkhögskola samt på Stockholms konstnärliga högskola.

Glöm aldrig Trine (arbetstitel)
”Ikväll skulle vi egentligen haft premiär för vårt länkprojekt Hjärnfeber av Dag Thelander. Men efter det som hände med Trine kändes det inte längre så meningsfullt.” En ung människa är död och hennes gamla teatergrupp hjälps åt att berätta hennes historia. Från den röriga starten, via repetitioner, läger och allt de delat, och fram till olyckan.