Pjäser och dramatiker Länk 2022

Här nedan finner du information om de dramatiker och pjäser som spelades under LÄNK 2022. 

Robin N. Spegel – Robin, född 1988, utexaminerades från dramatikerprogrammet vid Teaterhögskolan i Malmö i 2017 och klev direkt in på Riksteatern med manus till den hyllade produktionen Blod, svett och tårar i regi av Lisa Färnström. Tidigare hade hon gått manusutbildningen på Biskops Arnö och arbetat med flera fria grupper, framförallt hennes egna grupper CRUSH och Kvalitetsteatern, men även Bataljonen i Göteborg. Robin har också skrivit radioföljetong, gjort en DIY-julkalender på YouTube och undersökt live-streamad scenkonst. För ögonblicket arbetar Robin på en scendramatisering av Lukas Moodyssons film Fucking Åmål.

Roomies – En släng-i-dörrar-fars om vänskap. Med inspiration från serier som Vänner och Never Have I Ever har Robin skrivit en komedi om fem-sex unga vuxna som bor tillsammans i ett kollektiv. Gruppen är en spretig skara med olika bakgrund, drömmar och behov. Ingen känner någon sen tidigare utan jakten på billigt boende är det som fört dem samman. Efter mycket möda och konflikter har gruppen äntligen lärt sig leva tillsammans. Men grannar har klagat och de hotas plötsligt av uppsägning. En inspektör ska komma redan imorgon.
möjlig ensemble: 8-9 roller


Jamie Brittain – När Jamie Brittain, född 1985 i Edinburgh, Skottland fick frågan om han ville skriva en pjäs för National Theatre Connections tvekade han inte en sekund. Som skådespelare och hyllad TV författaren hade han växt upp med Connections. Jamie Brittain är mest känd för Skins, en TV series för ungdom som gick 7 säsonger mellan 2006-2013. Skins blev en stor succé på båda sidor Atlanten och vann flera av TVs största priser. Jamie fortsätter sin framgångsrika kariiär som TV och film forfattare.

Bara drama – En teaterklass på en gymnasieskola är delad i två grupper. Snart skall slutproduktionerna, elevernas egenskrivna verk, spelas upp för klassen och lärarna. Allt måste vara perfekt eftersom slutbetyget kan bli avgörande för deras framtida studier och deras lust att satsa på teatern eller inte. Trycket är hårt, nerverna råa. Personligheter kolliderar. Men … det är också dags att ta studenten och fester är igång och kryddat med sprit. Mycket kan hända när en krets som hållit ihop i flera år snart skall gå skilda väger.
möjlig ensemble: 8 roller med plats till två kör om önskad


Kristian Hallberg – Kristian är född 1982 i Malmö och är bosatt i Sundbyberg. Examinerades från Dramatiska Institutets dramatikerlinje 2010 och är sen dess en av Sveriges mest spelade unga dramatiker med verk uppförda på Folkteatern i Göteborg (Här skulle vi leva, tillsammans), Månteatern (Vi vet var du bor), Malmö Stadsteater (Dig kan man göra vad man vill med) Teater Galeasen (Variation), Unga Klara (Som man sår) och Unga Dramaten (Götgatan) för att nämna några få. Kristian har skrivit flera pjäser för unga vuxna och är känd redan av många som deltagit i Länk. Kristian blev 2019 mottagaren av svenska Ibsenpriset för att han, som juryn skriver, ”vågar syna sig själv och vårt samhälle” och ”avslöja den existentiella bråddjup under den vardag vi strävar med att uppehålla.” Driver också podcasten Rådjur i regnet.

Neo – Ett nytt liv väntar Neo när han släpps ur fängelse. Han har suttit åtta år för brand attentat mot en flyktingförläggning. Nu har Neo nya vänner, Boss till exempel som blev hemlös i samma stund som förläggningen gick upp i rök. Och en ny flickvän, Julia, som skrivit brev till i finkan. Neo vill lämna nazistlivet bakom sig och bli med de goda i samhället. Men Julia vill något annat, nämligen bevisa att hon är lika djärv som sin nazistiska pojkvän genom att spränga kommunhuset! Kommunalråd och anti-nazist Boel Pärson ser Neos frigivning som sin politiskt räddning. Nu har hon åter nazister att bekämpa. I Neos nya liv finns de som tror på hans omvandling, de som inte gör det och några som hoppas att han kan omvandlas tillbaka.
möjlig ensemble: 11-13 roller


Grete Havnesköld & Johanna Thor – Livet Bitch! Är en scenkonst verksamhet i Södertälje som bland annat verkar för att ge unga kvinnor, oavsett bakgrund, en plats i stadens kulturliv och offentliga rum. Sedan 2017 har de drivit Livet Bitch Studio, en teater workshop och laboratorium där materialet till deras verk arbetas fram i kollektiva processer. Dramatikerduon omvandlar sen materialet till pjäser. Tidigare pjäser är Deras RumDom där tjejerna och Täljes blivande brud (tillsammans med Rebecka Cardoso).

Hunk – En mindre universitetsstad i Sverige. Under en blöt förfest i studentkorridoren har några tjejer just bestämt sig för att genomföra en s.k Hunktävling. På nattklubben senare poängsätts stadens män efter en rad kriterier såsom utseende, intelligens, social kompetens och ekonomisk status. En kille får särskilt låga poäng av tjejerna – han uppfyller ingen av Hunktävlingens kriterier. Samma natt tar han sitt liv i livesändning. På Incelforum världen över förklaras han till martyr. Hatet mot tjejerna som sägs ha orsakat hans död växer. I media blir han snabbt en symbol för den ensamma unga mannen, ständigt bortvald av kvinnor som bara väljer de lyckade männen. En lustfylld lek förvandlas plötsligt till en börda fylld av skuld och skam.
Möjlig ensemble: 9 till 11 roller


Christoffer Mellgren – Christoffer (1980) är född och uppvuxen i Göteborg. Han utexaminerades från Dramatiska institutets dramatikerlinje 2006. Ungefär samtidigt flyttade Christoffer till Helsingfors i Finland och har sedan dess varit verksam där som dramatiker och dramaturg på bland annat Svenska teatern och Teater Viirus. Bland uppförda texter från senare år kan nämnas ”And Nobody Else But You” (2017), ett samarbete mellan YLEs svenska radioteater och Teater Viirus och ”Landet” (2017) på Svenska teatern, en pjäs som belönades med pris av Svenska litteratursällskapet och nominerades till det finländska Lea-priset. Christoffer är sedan 2018 verksamhetsledare för föreningen Labbet som arbetar för dramatik på svenska i Finland.

Att dela en kaka – sex olika stora bitar om rättvisa – Ett nerslag i rättvisans historia som belyser hur orättvis rättvisa egentligen kan vara. Vi umgås med filosofer från antiken, rollfigurer från Shakespeare, viktorianska sjömän, matematiker och vetenskapsmän med syfte att finna ut vad rättvisa egentligen består av, hur den bäst skapas och vilka strategier det behövs när man ska dela en kaka i ett antal lika stora bitar. Det är en mycket lekfull pjäs om ett allvarligt ämne som skrevs först för en professionell ensemble på Svenska teatern i Helsingfors men som passar utmärkt som en Länk pjäs. Den kommer garanterat att generera skratt och samtidigt få ensembler och publiken att känna sig lite smartare. Pjäsen vann 2019 års Boismanska pris för bästa finlandssvenska pjäs. Finns också på engelska.
Möjlig ensemble: 5-16 roller


Rasmus Lindberg – Rasmus är dramatiker och regissör, född 1980, som sedan utexamineringen från Dramatiska Institutet bor och arbetar nära Norrbottensteater i Luleå. Genombrottet kom redan 2006 med pjäsen Dan då Dan dog som sattes upp på Jämtlands länsteater och översattes så småningom till flera språk för spel bl.a. i Frankrike och Tyskland. Ny pjäser och nya succéer följde och ledde till att Rasmus fick tilldelat Ibsenpriset 2013 och samma år fick uppdrag att skriva för Länk. Sannas sanna jag blev en mycket populär Länkpjäs 2014, gick på export till Finlands ”Länk”, Nuori Näyttämö, och spelas flitigt än idag. Rasmus har också prisats som regissör, både av sina egna och andras verk, och anlitats av Länk för att leda workshops under regihelgen. Det är ett nöje att få välkomna honom tillbaka.


Manhattanprojektet – Kriget pågår. Än är bomben inte släppt, men föräldrarnas skilsmässa kommer allt närmare och hotar att förinta Katjas värld. I Los Alamos arbetar Manhattanprojektets arkitekter frenetisk med att uppfinna en annan bomb, en som kan vinna kriget. Men Albert Einstein är försvunnen, kanske kidnappad av tyska Uranklubben som vill hinna tillverka atombomben innan de allierade. Maxime de Clermont, fransk motståndskvinna och spion, drar med sig Katja som är numera motvilligt inkarnerad som privatdetektiven Herr Petrovic´. De korsar regntunga gator och genomsöker maffia ägde jazzklubbar i New York för att hitta och befria Einstein. Labbrockar och trenchcoats, magnum 44s och hemliga ritningar ger pjäsen en tung film noir känsla när en konflikt i hemmet skickar Katja åttio år tillbaka till en tid då hela världen stod på ruinens brant.
Möjlig ensemble: 11-14 roller