Författare och pjäser 2012

”Allt som lever här dör” av Emma Broström

Flygplanen har slutat landa, fåglar har ingen sett på många år, skolan har varit stängd i evigheter och vattnet är slut. En bit från stans centrum finns en plats där det grävs gravar. Inte en eller ett par, utan massor. Den skumme unge mannen Malen, som jobbar där, lovar ungdomarna Lee och Sam bensin i utbyte mot att de hjälper till att gräva. Precis som deras kompis, Billy, är de desperata att ta sig därifrån. I närheten av begravningsplatsen smyger deras fd klasskompis – som ingen minns vad hon heter – omkring. Knuten som hon är, till den stora katastrof som drabbats staden, vill ingen kännas vid henne. Ungdomarna gräver, spekulerar kring vem den styckmördade kvinnan är, som just hittats. Allt medan deras törst blir allt intensivare, och deras längtan bort blir alltmer desperat. Ett relationsdrama i dystopisk tappning (6 roller).

EMMA BROSTRÖM är ett framåtstormande dramatiker som spelas bland annat i Malmö, Växjö, Sundsvall och på Riksteatern. Skrivit ett antal pjäser för barn och unga samt för vuxna. Har dramatiserat Åsa Lindeborgs Mig äger ingen.

”En vampyrberättelse” av Moira Buffini

Två föräldralösa systrar flyttar till en småstad i England. Claire får jobb på en pub och Eleanor börjar på gymnasiet. Igen. Teater är huvudämnet och magistern heter Mint. Klassen består av fyra nonchalanta losers och en annan ny elev, en kille vid namnet Franklin Stein. När Ella, under första dramalektionen, bestämmer sig för att berätta sanningen – visar det sig att systern Claire i verkligheten är Eleanors mor, en före detta prostituerad född under slutet av 1700-talet. Verklighet? Det blir svårare och svårare att veta vad som är verkligt och vad som är fantasi i en pjäs som pendlar mellan Viktorianskt kostymdrama och modern romantisk komedi. En riktig utmaning för en taggad ensemble med 19 roller.

MOIRA BUFFINI är dramatiker, regissör och skådespelare, född i England 1965. Hon var med och grundade Monsteristerna, ett gäng Brittiska dramatiker som vill skriva storskalig dramatik. Moira har vunnit priser både för sina pjäser och sina tv och filmmanus. Hon har skrivit flera pjäser för The National Theatre. En vampyrberättelse skrevs för National Theatre Connections 2008 och kommer ut som långfilm 2013 med titeln Byzantium i Alan Parkers regi.

”Det som en gång var fet jävla äng” av Stefan Lindberg

Sista friluftsdagen. Snart är gymnasiet slut. Läraren Lennartsson drar med sig en grupp elever på överlevnadsdag i skogen, en milslång vandring med karta och kompass. Men det dröjer inte många minuter förrän alla är vilse – både bland träden och i sig själva. Hampus är så kär i Lyra att han låtsas vara bög för att få vara nära henne. Katt försöker desperat försvara sin extremt struliga pojkvän Palle inför kompisarna, men tvingas plötsligt agera mellanhand när han istället söker Klara på klassens enda kvarvarande mobil. Patrick och Kristoffer ska äntligen nedkalla Satans vackraste ängel som ska förinta allt. Ciss och Frida verkar inte ha koll på nånting över huvud taget – eller? Och till och med Lennartsson och praktikanten Gunnel tappar bort sig i panikångest och sin tilltrasslade hemliga kärlekshistoria. Stödjepunkten verkar bara komma längre och längre bort, och i buskarna smyger en mystisk gestalt. ”Till det som en gång var fet jävla äng” är en slags Shakespearesk skog där människor tappar bort sig och hittar sig på nya sätt, i en replikdriven komedi i ett halsbrytande tempo (11 roller).

STEFAN LINDBERG  är före detta husdramatiker på ung scen/öst i Linköping. Spelad bland annat på Östgötateatern, Regionteater Väst och Teater Bhopa. Har även publicerat noveller och romaner.

”Bye bye baby” av Åsa Lindholm

Kåsse förlamas av frågor om livet, döden, universum och meningen med allt. Sami vet inte längre vad som är verklighet och vad som är fantasi eller om det ens är någon skillnad. Johannas liv tas över av svartsjukefantasier när hon läst en chat mellan sin kille och en annan tjej. Lina förlorar sig fullständigt i kärleken till en kändis som hon aldrig har träffat. Ett antal unga människors öden flätas samman i denna rappa och drastiskt humoristiska pjäs. Alla brottas de med samma frågor: vad är verklighet och vem bestämmer egentligen det? Vem är man och hur ska man leva när gränsen mellan verklighet och fantasi lösts upp? Hela tillvaron osäkras. Och alltihop är facebooks fel. Eller i alla fall internets (11 roller).

ÅSA LINDHOLM skrev samtliga pjäser för Stockholms stadsteater under Skärholmens öppningssäsong. Har också skrivit flera pjäser för ung scen öst i Linköping. Hennes pjäs Om flickor kunde döda var Sveriges bidrag till Nordiska Dramatikerpriset.

”En dag kommer de tystna” av Dennis Magnusson

Bröderna Nils och Mikael åker till en folkhögskola på landet för att fira nyår med Nils flickvän Anna. Resan är bestämt sedan lång tid tillbaka, men killarna åker ändå iväg på vinst och förlust. Anna inte har svarat i telefon eller på mejl på evigheter och Nils är rädd att något har hänt. Väl framme på skolan besannas killarnas värsta farhågor. Anna har dragits in i ett sektliknande gäng, under ledning av den radikala Mara, och är helt förändrad. Vad lär sig egentligen tjejerna där på folkhögskolan? Vad har festen för verkligt syfte? Ingenting är vad det ser ut att vara. Feststämningen förvandlas till ren skräck och en jakt på liv och död tar sin början (10 roller).

DENNIS MAGNUSSON är en framgångsrik dramatiker som skriver för både barn och vuxna och spelats på Uppsala Stadsteater, Malmö Stadsteater och Backateatern. Har bland annat skrivit den uppmärksammade 7:3 – Återbesöket.

”Man är väl fri” av Mirja Unge

En gymnasieklass är på väg till Sigmaringen i Tyskland på skolresa, för att ”lära känna varandra” och ”se lite av Tyskand”. I fyra sovhytter på ett nattåg utspelas större och mindre dramer, allt medan tåget stadigt närmar sig slutdestinationen. Det är Danni, som vare sig är välkommen hos tjejerna, eller känner sig hemma bland killarna. Det är ledartjejen Elina, som tror hon är med barn med klassens tuffing, Oskar. Det är Oskars kompisar Simon och Axel, som inte är helt bekväma med Oskars domderande och vill byta hytt. Det är Elinas kompisar Laura och Alva, som går med på att trakassera Danni, för att hon klär sig som en kille – men som inte känner sig väl till mods av vad de gjort efteråt. Det är den duktiga Vera som delar hytt med den desperata och ångestladdade Nellie. Och det är, inte minst, den nyskilde och gränslöse läraren Thomas, som försöker upprätta hålla både ordning i klassen och sin egen fasad. Ett drama om svårigheten att vara sig själv, och att kunna lita på andra (11 roller).

MIRJA UNGE är romanförfattare och dramatiker. Har skrivit flera kritikerrosade pjäser, bland annat Var är alla för Riksteatern och Mariella och Klaras resa för Göteborgs Stadsteater. Vinnare av Alfhildpriset 2008.