Länk / Connections International

Ganska nyligen kom jag hem från London där jag var på möte med The National Theatre för att prata om vårt samarbete. DUS (Länk i Norge) var också med. Connections, som Länk heter i England, fyller 21 år och för att fira detta har National Theatre fördubblat hela projektet och, i stället för nya pjäser, tagit 12 pjäser från back-katalogen. Över 450 ensembler kommer att delta i någon av de 46 regionala festivaler som äger rum nästa vår! Det är hur stort som helst.

DUS  provar nya metoder att få fram bra manus och ska experimentera med ”devising” på två olika sätt – med och utan en dramatiker i processen.  Nästa DUS är 2017.

Nuori Näyttämö eller Den Unga Scenen i Finland, körde en pilotomgång 2015 och det visade sig lika efterfrågad i Finland som Länk var i Sverige. De kommer att fortsätta med beställningar av pjäser som spelas båda på Svenska och Finska av finländska ensembler. Vi undersöker möjligheter för de tre Nordiska ”Connections” projekt att samarbeta.

Hong Kong kan bli nästa plats där Connections etablerar sig. The Absolutely Fabulous Theatre Connection, en ungdoms teater i metropolen, har inviterat Åsa Lindholm (Bye, bye baby – Länk 2012) och jag att delta i en större symposium om översättning och dramaturgi,  bland annat för att berätta om etableringen av Länk i Sverige. Det blir ett kort besök i Asien mellan festivalerna i Falun och Helsingborg.